Interreg Slovenia
de  |  en  |  slo
Grad Deutschlandsberg
Želite kratko potovanje skozi čas?

Potem ste na gradu Deutschlandsberg in tam domujočem muzeju "Archeo Norico" pravilno. Mi ponujamo čisto in nefiltrirano "raznolikost". Vseeno ali sproščen družinski izlet, fascinantni kulturni izlet, poživljajoč sprehod v naravi, impresivne konference ali kulinarični užitki, pri nas zagotovo nobena želja ne ostane neizpolnjena. Torej, pridite in odkrijte našo "jugozahodno avstrijsko štajersko zakladnico" in vaš dan bo zagotovo postal edinstveno doživetje!

Zgodovina
Nekoč je bil ...

... na severozahodnem robu rodovitne doline skalni greben, ki nam bo tisočletja pozneje poznan kot Deutschlandsberg. Vzpetina je zaradi svoje povišane in skoraj okrog in okrog zaščitene lege služila že ljudem iz mlajše kamene dobe kot naselbinsko mesto ter potem še številnim naslednjim generacijam ponujala domovino. Točno na tej skali je bil v temačnem srednjem veku zgrajen majhen, razkošen grad.

Prvi grajski gospod, poznan tudi kot Graf zu Lonsperg, je bil v listinah prvič omenjen 1153 in je upravljal do leta 1263 s, od 970 pa vse do 19. stoletja k salzburški nadškofiji pripadajočim posestvom "Landsberg" v današnji zahodni avstrijski Štajerski kot tudi z istoimensko trdnjavo, ki je bila sedež glavne uprave. Ta je doživela številne izgradnje in prenove tako v romaniki in gotiki kot tudi v renesansi. Toda kot že večkrat v zgodovini, po vzponu pride padec, in tako se je naša majhna trdnjava od leta 1850 postopoma spreminjala v ruševino. Konec njene zgodovine pa še zdaleč ni bil dosežen, ker so vedno znova obstajali ljudje, ki so jo prevzeli in ji pomagali k novemu vzponu. Od leta 1932 je omenjeni grad v lasti mestne občine Deutschlandsberg in se postopoma razvija v nadregionalni razstavni center.

Torej vidite, naš grad se je že zdavnaj prebudil iz zasanjanosti in odpira, kot že pred stotimi leti, svoja vrata za radovedne obiskovalce.
Grajski muzej - Archeo Norico
Tukaj doživite v 8 stalnih razstavah z več kot 5.000 razstavnimi predmeti živečo zgodovino v njeni najlepši obliki, se sprehajate po novo urejenih poteh skozi stari grad direktno po sledeh nekdanjih investitorjev ter ob vzpenjanju na naš razgledni stolp uživate v ekskluzivnen pogledu na regijo vse do Slovenije. Z nekaj sreče lahko pri nas arheologom pri njihovem delu gledate pod prste in ekskluzivno opazujete najnovejše najdbe. 
Grajski hotel
Sanjati kot Trnuljčica v suitah z ****

21 sob grajskega hotela je v veliki meri opremljeno s stilnim pohištvom in antikvitetami, ki ustrezajo šarmu zgodovinske zgradbe. Vrhunec je tronadstropna suita v stolpu s čudovitim panoramskim razgledom. Tukaj se takoj počutite kot grajski gospod ali pa doživite nepozabno poročno noč kot pepelka.
Grajska restavracija
Brezmejni užitek v kuhinji odličnega kuharja Karla Christiana Kollmanna!
Kuhinja z vizijo prihodnosti: zdravo, skrbno obdelano, raznoliko, moderno in enostavno okusno. Sveže, kakovostne sestavine, kombinirane s kreativnimi idejami odlikovanega glavnega kuharja in njegovega tima, navdušijo vedno znova. Najrajši bi želeli še več, ampak tukaj je še naslednji hod, ki je najverjetneje še boljši od prejšnjega. V poletju ne smete zamuditi, ponujene dobrote uživati na veliki razgledni terasi.
Stik & Informacija
GRAJSKI MUZEJ - ARCHEO NORICO
Burgplatz 2, A 8530 Deutschlandsberg
T: +43 3462 5602 
ali +43 676 4600058
info@archeonorico.at
www.archeonorico.at

Odpiralni čas:
16. marec – 30. november (od torka do nedelje in ob praznikih)
10.00–18.00 (zadnji vstop 16.30)

Vodenja (s
amo po dogovoru!):
Z veseljem za vas organiziramo poleg naših vodenj skozi vrhunce muzeja tudi posebna tematska vodenja.

Vodenje po naših vrhuncih: absolutni vrhunci muzeja (trajanje ca. 1,5 ure)
Tematska vodenja: po vaši želji izbrane posamične razstave (trajanje ca. 1 uro)
Posebno vodenje o zgodovini gradu

Vstopnina:

GRAJSKI HOTEL
 DEUTSCHLANDSBERG
Burgplatz 1, A 8530 Deutschlandsberg
T: +43 3462 56560
info@burg-deutschlandsberg.at
www.burg-deutschlandsberg.at

Odpiralni čas:
Vsak dan od 7.00–24.00
Zimski odmor: 15. januar – 15. marec
(časovno obdobje lahko variira glede na vremenske razmere!)


GRAJSKA RESTAVRACIJA DEUTSCHLANDSBERG
Burgplatz 1, A 8530 Deutschlandsberg
T: +43 3462 56560
info@burg-deutschlandsberg.at
www.burg-deutschlandsberg.at

Odpiralni čas:
Od torka do sobote (ob prednaročilu in rezervaciji nad 15 oseb kuhamo z veseljem za vas tudi ob dnevih počitka)
12.00–14.30 in 18.00–21.30
Nedelja in ponedeljek zaprto
Zimski odmor: 15. januar – 15. marec
(časovno obdobje lahko variira glede na vremenske razmere!)
Zemljevid
Grad Deutschlandsberg
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card