de  |  en  |  slo
Pfeilburg Fürstenfeld
Tobačni dim in "Kruzitürken" v "črnem stolpu".
Zgodovina
Trdnjavsko obzidje
Pfeilburg je še edini ohranjeni del srednjeveškega obzidja mesta Fürstenfeld. Zgrajen je bil v 13. stoletju kot dodatna zaščita mesta. Stolpi so služili kot utrditev tega srednjeveškega obzidja, ki pa so bili sčasoma prenovljeni v majhne bivalne prostore. Srednji gotski stolp je bil pogorela razvalina verjetno že leta 1480, ko so madžarske vojaške enote za 10 let zasedle Fürstenfeld. Na začetku 16. stoletja je bil stolp ponovno zgrajen in takrat poimenovan kot "črni stolp" – ali zaradi tega, ker je pogorel ali pa, ker se je tukaj skladiščil smodnik. 

Močan tobak.
Po zamenjavi številnih lastnikov je prešel stolp Pfeilburg leta 1691 v last Johanna Christopha Liscutina. Ta je tukaj uredil prvo predelavo tobaka v Avstriji. V letu 1725 je mestna uprava Fürstenfelda pridobila tako imenovani "Freihaus", ki ga je uporabljala kot šolo, vojašnico in militaristično bolnišnico. Na pobudo Muzejskega društva Fürstenfeld je bil Pfeilburg rešen in renoviran. Danes je v njem tobačni in "Kruzitürken" muzej. 
"Kruzitürken" in tobačni muzej
Dolgoletni pobudi Muzejskega društva Fürstenfeld gre zahvala, da je ta najstarejša posvetna zgradba mesta, ki se imenuje Pfeilburg, bila rešena, renovirana in navsezadnje 1999 predana njeni novi uporabi kot tobačni in "Kruzitürken" muzej.

Tobačni muzej

Gospodarski razvoj mesta Fürstenfeld je bil stoletja povezan s proizvodnjo tobačnih izdelkov. Pfeilburg je bil v 17. stoletju eden od prvih proizvodnih mest v mestu. Z več kot 300 razstavnimi predmeti tobačni muzej zelo podrobno dokumentira 300 let tobačne zgodovine in kulture kajenja. 

"Kruzitürken" muzej
V dveh nadstropjih je predstavljena spremenljiva zgodovina "mesta ob meji". Vrhunec razstave je model mesta Fürstenfeld s svojim zloglasnim obzidjem okrog leta 1600. Impresivna je tudi parada janičarjev na konjih. 
Fürstenfeld in njegovi podvigi
Trgovanje  obrt  industrija
Mesto Fürstenfeld je bilo več stoletij trgovsko mesto in je sooblikovalo gospodarsko življenje vzhodne avstrijske Štajerske. Trgovanje in obrt sta bila vedno pomemben temelj za gospodarski razvoj regije. Ali so bile to trgovske vezi čez bližnjo mejo z Madžarsko ali pa pridelovanje in obdelava tobaka, ki je skrbelo za blagostanje mesta. 
Muzej Pfeilburg želi s serijo razstav predstaviti posamezna podjetja. Začne se z avtobusnim podjetjem Ferdinanda Rocha. 
Utrdbena pot
V letu 2013 odprta "Utrdbena pot Fürstenfeld" v dolžini 3,5 kilometra pelje okrog z mogočnim obrambnim zidom obdanega mestnega jedra. Na postaje razdeljena pot je bila pred nedavnim podaljšana za tri nove postaje.
Tako so postali impresivni bunkerji in sistemi rovov v "Mühl-bastiji" udobno in varno dostopni skozi lasten vhod. V tako imenovanih "Grazer-vrata", v katerih se nahaja mestna hiša, je bil odprt en del nekdaj zaprtih kletnih prostorov. Ta postaja omogoča obiskovalcem utrdbene poti vpogled v fundamente utrdbenega zidu. Z odprtjem enega od zgodovinskih stranskih traktov na prehodu avguštinske cerkve si je mogoče ogledati tudi ostanek nekdanjega avguštinskega samostana. Vse tri postaje so bile z upoštevanjem zgodovinske zgradbene strukture obsežno in zgledno sanirane.
Na nekaterih postajah utrdbene poti je sedaj na voljo tudi medialno pripravljen zgodovinsko informacijski material. 

V povezavi z utrdbeno potjo se lahko ljubitelji športa podajo na kolesarsko turo po "Kolesarski poti viteški red". Mesti Übersbach in Altenmarkt sta povezani z mestom Fürstenfeldom. 

Vodenja po utrdbeni poti je mogoče rezervirati v Turističnem društvu Fürstenfeld.  

Turistično društvo Fürstenfeld
A-8280 Fürstenfeld, Hauptstrasse 2a
Tel.: +43 3382 55 470
tourismusverband@fuerstenfeld.at  
Stik & Informacija
Turistično društvo Fürstenfeld
Hauptstraße 2a, A 8280 Fürstenfeld
Steiermark / Austria
Tel: +43 3382 55470
Fax: +43 3382 55470-14
tourismusverband@fuerstenfeld.at

Izvajalec projekta "Utrdbena pot Fürstenfeld" je skupaj s Turističnim društvom Fürstenfeld:

Muzejsko društvo Fürstenfeld
c/o Museum Pfeilburg
A 8280 Fürstenfeld, Klostergasse 18,
Mail: pfeilburg@stwff.at
www.museum-pfeilburg.at

Odpiralni čas:
April–oktober
Torek–nedelja: 15.00–18.00

November–marec
Sobota: 14.00–17.00 

Vodenja za skupine od 6 oseb so možna tudi izven odpiralnega časa.
Trajanje: ca. 1 uro
Predhodna najava v Turistični pisarni Fürstenfeld.

Vstopnina:
Odrasli: 6 €
Otroci: 2,5 €
Skupine/upokojenci: 4,5 €
Pavšal za vodenje: 2 €
Zemljevid
Grad Fürstenfeld
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card