de  |  en  |  slo
Dvorec Stainz
 Dvorec grofov v osrčju avstrijske Štajerske.
Zgodovina
Rezidenca "avstrijskega štajerskega princa".

Na južnem obronku hriba Rosenkogel v osrčju zahodne avstrijske Štajerske kraljuje ta zgodovinska zgradba nad strehami občine Stainz obdana z lastnimi grajskimi vinogradi in sadovnjaki. Dvorec je bil zgrajen 1229 kot avguštinski samostan kanonikov s strani Luitbolda von Wildona. Korenine tega veličastnega objekta segajo v barok in renesanso, kar je še prav posebno vidno v cerkvi svete Katarine z njenimi razkošnimi štukaturami.

1784 je bil samostan kanonikov s strani cesarja Franca II. sekulariziran in 1840 ga je od države odkupil nadvojvoda Janez za 250.000 guldnov. Od takrat je dvorec Stainz v lasti potomcev nadvojvode Janeza, grofov Meran, za katere ni predstavljal samo bivalni ampak tudi gospodarski sedež. Franc Meran vodi dediščino svojih slavnih prednikov s skrajno angažiranostjo in po sodobnih poslovnoekonomskih načelih. Prizanesljivo in odgovorno ravnanje z naravo nikakor ni v nasprotju z uporabo moderne tehnike in z gospodarskimi interesi na dvorcu Stainz. 
Pravljična poroka
En dan biti princesa.

Ljubezenska zgodba nadvojvode Janeza in Anne Plochl je legenda. Deset let je moral nadvojvoda čakati, da je dobil od svojega brata, cesarja Franca II., dovoljenje za poroko s poštarjevo hčerko iz kraja Bad Aussee. Vam ni treba tako dolgo čakati na pravljično poroko. Dvorec Stainz vam ponuja vse možnosti za vaš najlepši dan – vseeno kako na veliko ali majhno se želite poročiti z vašim sanjskim princem in vašo sanjsko princeso.

Za civilno poroko in sprejem ponujajo tako grajsko dvorišče s svojimi slikovitimi arkadnimi hodniki, tako imenovani "Salettl" ali grajska terasa z obema smodniškima stolpoma pravi pravljični ambient. Po drugi strani pa najde cerkvena poroka svoj perfektni okvir v cerkvi svete Katarine, ki očara s svojo baročno notranjo opremo in bogatimi štukaturami. Za sledeče poročno slavje vam je ekskluzivno na voljo bogato z freskami okrašeni nekdanji refektorij. Maksimalno število gostov za večerjo je 150, pri kino postavitvi pa 250 gostov. Notranje spiralno stopnišče vodi iz refektorija navzdol v zgodovinsko vinsko klet, ki vam je prav tako na voljo za vsakršna praznovanja. 
Gozdna pedagogika
Doživite gozd enkrat malo drugače.

Ali si želite enkrat ogledati življenjski prostor divjadi iz neposredne bližine? Pustite, da vam strokovnjak razloži, zakaj naj človek pusti mušnico pri miru, medtem ko pa se pri srni nahaja čisto na vrhu jedilnega lista ali pa, kje prežijo skrivne pasti v gozdu ...

Ponujamo vam gozdno-pedagoška in strokovna vodenja v reviroma Stainz in Rosenkogel, da bi vam približali življenjsko skupnost gozda.

Naš gozdar Helmut Fladenhofer je izobražen gozdarski pedagog in pozna gozdove Stainza kot nobeden drug. Pokličite, in se dogovorite za termin:

Gozdar Helmut Fladenhofer
Tel: +43 676 349 64 72
fladenhofer@schloss.stainz.at
Lovski in kmetijski muzej
Lovski muzej: Inovativna predstavitev znotraj zgodovinskih zidov.

Muzej kaže dolgo tradicijo lova v avstrijski Štajerski. Poleg stalnih razstavnih zbirk želi postati tudi kompetenčni center lova: poleg prihodnjih začasnih predstavitev na temo lov želi ponuditi obiskovalkam in obiskovalcem tudi študijsko zbirko, usposabljanja in seminare, strokovno knjižnico ter sodobne informacijske medije.

Kmetijski muzej: Preteklost, sedanjost in prihodnost kmečkega dela.

Kmetijska zbirka temelji na naprednih idejah nadvojvode Janeza. Ta je leta 1819 ustanovil c. k. Kmetijsko družbo. Pomembni aspekt te družbe je bila dokumentacija kmetijskih strojev in orodij. Velik del tam izdelanih modelov se zdaj nahaja v razstavi, ki skupaj šteje več kot 18.200 eksponatov. 

Lovski muzej in kmetijski muzej, dvorec Stainz
Schlossplatz 1 
A-8510 Stainz
Tel.: +43 3463 27 72-16 
info-stainz@museum-joanneum.at
www.museum-joanneum.at/jagdmuseum-landwirtschaftsmuseum
Stik & Informacije
Gozdna uprava Meran
Mag. Katharina Offner
Schlossplatz 5
A-8510 Stainz
Telefon: +43 676 349 64 82 
offner@schloss.stainz.at
www.schloss.stainz.at
Zemljevid
Grad Stainz
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card