de  |  en  |  slo
Grad Bernstein
Zatočišče pred naglico sodobnega časa
Zgodovina
Turbulentni časi & angleški pacient

 
Prva pisna omemba gradu Bernstein sega v leto 1199. Grad Bernstein je najvišje ležeča trdnjava na Gradiščanskem. V poznem srednjem veku je bil v lasti velike plemiške rodbine Gisingovcev, ki je po številnih bitkah klonila pod madžarskim kraljem Robertom I. Neapeljskim. Grad je bil nazadnje osvojen leta 1445, vsa naslednja obleganja so spodletela.  V 16.  stoletju je bil okrog gradu zgrajen drugi obrambni zid. V 17. stoletju pa je nastala čudovita renesančna dvorana z edinstvenimi štukaturami. Najbolj znan prebivalec gradu je bil verjetno Ladislaus Almásy, čigar življenje je služilo kot vzor za film "Angleški pacient", ki je prejel devet oskarjev.

Grad Bernstein danes
Oaza miru sredi Gradiščanske

Leta 1892 je grad kupil Eduard Almásy. Od takrat je grad v družinski lasti. Od leta 1921 je v poletnem času možno na gradu tudi prenočiti. Na voljo je skupno devet obnovljenih sob in suit, ki so opremljene deloma z originalnimi kosi pohištva. Doživite vzdušje preteklih časov ter uživajte v miru in odmaknjenosti daleč stran od množice turistov. Grad Bernstein je voden kot Hotel garni.  Ob večerih v renesančni dvorani, ki je osvetljena izključno s svečami, ponujajo domače prigrizke, kot so quicche ali slane pite. V Bernsteinu in okolici najdete tudi nekaj izbranih restavracij, do katerih se lahko sprehodite. Od maja do konca septembra je od srede do nedelje ob 11:00 uri na voljo voden ogled. Dostop do obrambne utrdbe je omogočen samo hotelskim gostom ali v okviru vodenega ogleda.

Zbirka Almásy
Vino brez meja

Družina Almásy je znana kot družina raziskovalcev in pustolovcev. Eduard Almásy je z ženo in otroki konec 19.  stoletja dve leti potoval po vsem svetu. Njegov sin Georg je vodil odprave na Kirgizistan in Kitajsko, Georgov sin László Almásy pa se je v zgodovino zapisal kot pionir letalstva in raziskovalec. Želja po raziskovanju in odkrivanju je vodila do tega, da je družina zapustila grad Bernstein in se odpravila na odkrivanje še neraziskanih območij.
Na gradu Bernstein se le lahko podate na vznemirljivo enološko popotovanje po Srednji in Vzhodni Evropi z znanimi klasiki, kot sta modri Zweigelt in zeleni veltlinec, pa tudi z eksotičnimi sortami grozdja, kot so Harslevelü, Pinela in Feteasca Neagra. Niste še nikoli slišali za njih? Zelo dobro, gre namreč za odkrivanje nečesa novega... 
 
Več informacij o zbirki Almásy najdete tukaj.
Stik & Informacija
Grad Bernstein
Schlossweg 1, 7434 Bernstein
T: +43 3354 6382
urlaub@burgbernstein.at
www.burgbernstein.at
Zemljevid
Grad Bernstein
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card