de  |  en  |  slo
Grad Neuhaus
Živeti z graščaki.
Zgodovina
Zasledovan od nesreče.

Grad Neuhaus leži v središču regije Apfelland-Stubenbergsee, poznana po pridelavi jabolk in jezeru Stubenberg – visoko nad vintgarjem Feistritz z daljnosežnim pogledom nad kotlino Stubenberg s svojim poznanim kopališkim jezerom. Grad je kot fevd v sredini 14. stoletja zgradila rodbina Stubenberg. 1551 ga je požar uničil, vendar je bil kmalu ponovno obnovljen. Zaradi grožnje s strani Turkov in Krucev je bil grad v 17. stoletju utrjen s ščitnim zidom. V letu 1800 je grad zaradi udara strele ponovno pogorel. Od takrat je bil približno 200 let prepuščen propadanju.

Feniks iz pepela

Toda danes, po več kot 30. letih težavnega restavriranja družine Vetter von der Lilie, Neuhaus ni nič več na zemljevidih označen kot razvalina, ampak končno kot grad.
Živeti z graščaki
Grad Neuhaus ponuja svojim gostom udobna počitniška stanovanja in veličastne suite. Romantični ambient srednjeveškega gradu, povezan z modernim bivanjskim udobjem, in absolutno mirna lega obljubljata nepozabno počitniško doživetje. 

Nekdanja, obokana "Rauckkuchl" v pritličju je danes udobna dvoposteljna soba s kopalnico.

V tretjem nadstropju ležeča "Stubenberg Suite" za 3 osebe ima veliki bivalni in spalni prostor, kuhinjo, kopalnico s tušem ter garderobo; skupaj nekje 60 m2

V tretjem nadstropju je tudi "Draxler Suite" za 4 osebe, ki ima veliko in majhno spalnico, jedilnico, predsobo, kuhinjo ter kopalnico; skupaj nekje 100 m2.
Viteška dvorana
Viteška dvorana, ki se nahaja v sosednji stavbi gradu, ponuja idealen prostor za prireditve, seminarje, poroke in rojstnodnevne zabave. V prijetnem prostoru z odprtim kaminom, rdečimi opečnatimi tlemi in prehodno leseno galerijo se da odlično praznovati. Veliko panoramsko okno odpira prostor in ponuja razkošen pogled na jezero Stubenberg. Tudi grajsko dvorišče lahko uporabljate.

Velikost dvorane: 110 m2 (9 m x 12 m), višina prostora 6 m, mesto za ca. 50 oseb, dostopno brez ovir, internet, pozimi je zaprto, cena po povpraševanju.
Grajski gospod
Lastnik "gradu Neuhaus" je dr. Karl Vetter von der Lillie mlajši.

Družina Vetter von der Lillie je imela od 16. stoletja svoje prebivališče v Spodnji Štajerski (danes slovenska Štajerska) in nekoliko pozneje v severni Moravski (Češka), kjer je opravljala visoke javne in socialne funkcije. Oba lastnika sta bila zaradi druge svetovne vojne razlaščena. Nakup razvaline Neuhaus in njena obnova s soglasjem zveznega urada za zaščito spomenikov sta sledili cilju, urediti novo družinsko prebivališče. 
 
Regija
Grad Neuhaus leži v središču regije Apfelland-Stubenbergsee, poznana po pridelavi jabolk in jezeru Stubenberg, visoko nad vintgarjem Feistritz z daljnosežnim pogledom nad kotlino Stubenberg s svojim jezerom in gričevnato pokrajino vzhodne avstrijske Štajerske vse do južne Gradiščanske; proti zahodu pa ugledate "Grazer Hausberg", "Schökel" in za njim "Koralpe".

Okolica je poznana po milem podnebju in bogati turistični, kulturni in kulinarični ponudbi. Vrhunci so toplo jezero Stubenberg, avstrijska Štajerska jabolčna cesta, "nostalgični tir" skozi dolino Feistritz, kot tudi številni gradovi in dvorci, od katerih na dosegu pogleda ležita grad Herberstein s svojim živalskim in zgodovinskim parkom ter baročni dvorec Schielleiten, startno mesto balonov. Vožnja s kočijo, tenis, golf, jahanje, številne kolesarske poti, jadralno padalstvo, spuščanje zmaja in veliko drugih aktivnosti dopolnjuje prostočasno ponudbo. 

Številna podeželska gostišča in kmečki turizmi vabijo, da spoznate izvrstno domačo kuhinjo. Termalna regija s svojo sijajno zdraviliško ponudbo je oddaljena samo nekaj kilometrov; glavno mesto dežele avstrijske Štajerske (Evropska prestolnica kulture 2003) je dosegljivo samo v 50 minutah.  
Stik & Informacija
Grad Neuhaus
Dr. Karl in Ingrid Vetter von der Lilie
A 8223 Stubenberg 55
T: +43 3176 8633
in +43 650 264 27 22
in +43 650 417 22 85
burg-neuhaus@aon.at
www.burg-neuhaus.com
Zemljevid
Grad Neuhaus
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card