de  |  en  |  slo
Grad Seggau
Rastel več 1000 let.
Zgodovina
Zgodovina pokrajine sega v čas Keltov in Rimljanov. Dokaz tega je edinstveni lapidarij (zbirka rimskih kamnitih spomenikov) na zunanji strani obzidja zgornjega gradu. 

Grad Seggau je bil do leta 1786 sedež avstrijskih štajerskih škofov in vse do 20. stoletja njihova poletna rezidenca. Grad je več stoletij služil kot škofovsko mensalno imetje za vzdrževanje dotičnega škofa škofije Seckau in njegovih dolžnosti. V tej funkcije je bil tudi osrednji delodajalec regije in mesto srečevanja ob različnih priložnostih. 
Zgornji grad, zgrajen v 11. stoletju kot misijonska in upravna bastija po zaslugah salzburških nadškofov (Konrad I.) in od 1218 razširjen zaradi zaslug nadškofov Seckaua, skriva edinstvene umetniške zaklade.
Tako imenovane "knežje sobe" spadajo med najbolj impresivne prostore gradu, ki se nahajajo v drugem nadstropju zgornjega gradu. Kot knežje-škofovske sobe predstavljajo s svojo zaprto baročno opremo pravi umetniški dragulj in so poznane tudi izven državne meje. 
V gradu Seggau se nahaja tudi največji zgodovinski zvon avstrijske Štajerske: "Seggauer Liesl". Še vedno vsako nedeljo in praznik ob 12. uri z njim ročno zvonijo. Baročna grajska kapela (Marijina kapela) in moderna Mihaelova kapela s stvaritvami sodobnih avstrijskih štajerskih slikarjev sta zanimivi v svojih nasprotjih. 
Mesto moči in srečanja
Leta 1945 je grad Seggau postal izobraževalno mesto predvsem za cerkvene tečaje. Iz nekdanjih gospodarskih poslopij in hlevov so nastali seminarski prostori in sobe za goste. V začetku 90. let so bili izpeljani prvi gradbeni ukrepi v smeri modernega kongresnega in konferenčnega centra. Prenova je bila končana leta 2009, tako da je danes poleg sodobnega kongresnega in konferenčnega centra tudi nov moderno urejen hotel, ki ustreza zahtevam 21. stoletja in v katerem sta tradicija ter moderna harmonično povezana. 
Škofovska vinska klet
V več kot 300 let stari škofovski vinski kleti, ki spada med najstarejše in največje v Evropi, redno potekajo pokušanja vin lastnih vinskih trt. Med drugim lahko vinsko klet rezervirate tudi za druge prireditve, kot je na primer prijetno večerno druženje vključno z glasbo in hrano.

Ponudba v pripadajoči vinoteki se orientira po avstrijsko štajerski kulturi – je poštena in odprta za svet. Tukaj lahko kupite Seggauer vina, žlahtna žganja, različne avstrijsko štajerske specialitete, kot tudi vinsko opremo in literaturo o vinu.
Pravljična grajska poroka
Praznujte najlepši dan v vašem življenju na gradu Seggau – na magičnem mestu. grad ponuja s svojima dvema kapelama in tako imenovano "Glockenwiese" odlične možnosti za poročno slavje. Tako civilna kot tudi cerkvena poroka in slavnostna pogostitev so lahko organizirani na gradu. Za civilno poroko lahko izbirate med škofovskimi knežjimi sobami in "Glockenwiese". Za cerkveno poroko pa sta vam na voljo baročna grajska kapela (Marijina kapela) in moderna Mihaelova kapela s svojo edinstveno atmosfero. Agape – prisrčna gesta za vaše svate – lahko praznujete na "Glockenwiese" s sanjskim panoramskim razgledom na dolino reke Mure in reke Solbe, na grajskem dvorišču z vrtom vrtnic ali na naši veliki terasi grajske taverne. Za slavnostno pogostitev ponuja naša grajska kuhinja konkretne predloge menijev in bifejev. Kot posebno mesto slavnostne pogostitve vam priporočamo naše prostore v zgornjem nadstropju.
Stik & Informacija
Grad Seggau
A-8430 Leibnitz, Seggauberg 1
T: +43 3452 82435-0
schloss@seggau.com
www.seggau.com
Zemljevid
Grad Seggau
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card