de  |  en  |  slo
Grad Schlaining
Učenje na "gradu miru".
Zgodovina
Z legendami obdani lastniki.

Grad Schlaining, v bližini mesta Oberwart, leži na nekdaj strateško pomembni točki, na križišču več trgovskih poti od Sombotela (Madžarska), Gradca, Dunajskega Novega mesta in Ödenburga. Ime "Schlaining", ki je takrat poimenoval grad, je 1271 v listinah prvič omenjeno kot "castrum Zloynuk". 1271 je bil grad v lasti grofov Güssinger. V 15. stoletju je trdnjavo kupil Andreas Baumkircher. Njegovo ime je dandanes v regiji povezano s številnimi legendami – tako imenovana "Baumkircher-fajda" (1469–1471) proti cesarju Friedrichu III. se je končala z usmrtitvijo Baumkircherja v Gradcu. V sredini 16. stoletja je prešel grad v gosposko last družine Batthyány.

Od leta 1980 je grad v lasti dežele Gradiščanske, je urejen kot muzej in ponuja dodatno še več seminarskih in konferenčnih sob. 1983 je bil v njem ustanovljen Avstrijski študijski center za mir in reševanje sporov (ASPR). ASPR je mesto spoštljivega srečevanja in skupnega učenja.
Mesto miru
Odpiralni čas
1. april – 15. november 2019
1. november – na praznik vseh svetih zaprto.
Ponedeljek zaprto (razen, če je praznik)
Torek–nedelja 9.00–17.00 (16.00 zaključek blagajne)

Vodenja samo po predhodni najavi

Vstopnina
Odrasli/posamično 9,00 €
Upokojenci & skupine odraslih (od 10 oseb) 6,00 €
Karta s popustom 4,50 €
(Šolarji, študenti, vajenci, invalidi, mladi pod 18 let)
Razred učencev 4,00 €
Družina 18,00 € (družine in otroci do 16. leta)

Doplačilo za vodenje
Odrasli 2,50 €
Šolarji 1,50 €
Razstave
Nasilje  spor  mir 
Umetniški, znanstveni in pedagoški koncepti za nastanek globalne zavesti miru. Izhajajoč iz gradiščanske deželne razstave "Vojna ali mir" je Evropski muzej za mir v letu 2000 svojo zbirko načrtno razširil, da bi obiskovalcem in obiskovalkam vseh starosti omogočil ukvarjanje s to tematiko. Izhajajo namreč iz tega, da je lahko in mora biti mirovno delo omogočeno na vseh ravneh družbenega in političnega življenja. 

Od fajde do pravosodja (razstava v grajskem stolpu)
Začetki našega pravnega sistema v srednjem veku so poznani predvsem zaradi drastičnih kazni. Oblast posameznih oblastnikov – tako cerkvenih kot tudi posvetnih – je bila uveljavljena s skrajno brutalnostjo. 

Od izkušnje vojne do prakse miru
(nova stalna razstava)
Podaj se na potovanje v judovski Schlaining, spoznaj avstrijske mirovnike in mirovnice ter sledi stopinjam Avstrijskega študijskega centra za mir in reševanje sporov v svetu (ASPR). 

Narodoslovna zbirka Ludwig Toth

Delo in življenje okrog leta 1900
Zbirka Ludwiga Totha o narodoslovnih predmetih iz okrožja Oberwart prikazuje tesno povezavo med ročno obrtjo, dodatno kmečko dejavnostjo in družino na majhnem prostoru. Takšna oblika zbirke predstavlja največjo, najobsežnejšo in tematsko najbolj zaprto zbirko na Gradiščanskem.

Vitez Baumkircher
Življenje in smrt v 15. stoletju
23. aprila 1471 je bil Andreas Baumkircher, kljub obljubi cesarja Freidricha III. o prostem prehodu, v Gradcu brez zaslišanja in pogajanj z mečem usmrčen. Samo 9 let pred tem – leta 1462 – je dobil s strani istega cesarja dovoljenje o ustanovitvi mesta Schlaining. 

Začasna razstava "Svoboda"
Od srede, 1. maja 2019, je mogoče na gradu Schlaining obiskati začasno razstavo "Svoboda", abstraktne slike Claudie Jäger. 
Poroke
Za vas pripravimo poročne suite in sobe za goste, poročne menije ali bifeje, namizno dekoracijo kot tudi dekoracijo prostora, poročno limuzino, glasbo in še veliko več ...
Naš perfektno uigran tim se veseli, da vas skozi vaš "najlepši dan" pospremi z gostoljubnostjo in dolgoletnimi izkušnjami v organizaciji vašega poročnega slavja. 

Več informacij najdete tukaj.
Stik & Informacija
Grad Schlaining
Rochusplatz 1, A 7461 Stadtschlaining
T: +43 3355 2306
museum@friedensburg.at
www.friedensburg.at
Zemljevid
Burg Schlaining
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card