de  |  en  |  slo
Samostan Vorau
Samostan avguštinskih kanonikov z izobrazbo.
Duša & Duh
Samostan avguštinskih kanonikov Vorau, ki leži v očarljivi pokrajini "Joglland", je bil ustanovljen v letu 1163 kot molitveno, izobraževalno in kulturno središče ter središče duhovne oskrbe. To je še tudi edini delujoči samostan kanonikov na avstrijskem Štajerskem.
Meniški red kanonikov Vorau ima tukaj svoje duhovno središče za dušno pastirstvo v dekanatu Vorau. Ob tem pa vabi čudovita samostanska in župnijska cerkev k skupnemu razmišljanju in čaščenju. Samostan Vorau je v Avstriji poznan kot samostan z največ stolpi, ki očara s svojo edinstveno arhitekturo, knjižnico, baročno samostansko cerkvijo, impresivno zakristijo in čudovito zunanjo lego sredi narave. Izobraževalni center v samostanu Vorau povezuje izobraževanje odraslih s samostanskim vzdušjem, vendar pa prijetno pozdravlja tudi zasebne prenočitvene goste. S svojimi 20. sobami, baročno dvorano, knežjo sobo in 3 seminarskimi prostori, ki pričarajo edinstveno vzdušje, ponuja "Izobraževalni center samostana Vorau" prostore za dobro počutje.
Baročna samostanska cerkev
Samostanska cerkev, ki ima ohranjene nekdanje srednjeveške stolpe, je bila zgrajena 1660–1662 po načrtih Domenica Sciassia in je od leta 1700 s strani cesarskega inženirja Matthiasa Steinla preurejena v stilu dunajskega visokega baroka. Posebni okrasji sta leta 1706 nastala prižnica, ki prikazuje učenje Jezusa Kristusa, in od leta 1701 do 1704 izdelan veliki oltar, ki predstavlja Marijino vnebovzetje (zavetnica cerkve). Načrt za oboje je naredil Matthias Steinl, izdelala pa sta ju kiparja J. F. Caspar in G. Niedermayr. Cerkev tako predstavlja pravo baročno umetnino.
Zakristija
Zakristija velja za umetniški biser samostana, ki se za svojo v letih 1715–1716 pridobljeno slikarsko poslikavo lahko zahvali genialnemu samostanskemu slikarju Johannu Cyriaku Hackhoferju in zato lahko velja za njegovo mojstrovino. Na stenah se v preprostem iluzionističnem slogu pojavljajo prizori iz trpljenja Jezusa Kristusa. "Pekel" J. C. Hackhoferja (1716): Poslikava prikazuje pekel, obdan s plameni, hudičevimi figurami in drugimi peklenskimi pošastmi, ki poosebljajo človeške pregrehe, kot so pohlep, nečistovanje, napuh, alkoholizem, obrekovanje itd. 
Knjižnica
Knjižnica in arhiv samostana Vorau obsegata z listinami, s slikami, z zbirkami, s 416 rokopisi, z 206 inkunabulami in z nadaljnjimi 40.000 tiskanimi knjigami iz različnih znanstvenih področij tisočletno knjižno in kulturno tradicijo.
Stik & Informacija
Samostan Vorau
A-8250 Vorau 1
T: +43 3337 2351
pforte@stift-vorau.at
www.stift-vorau.at

!!! OPENING TIMES OF THE GATE FOR CHRISTMAS AND NEW YEAR !!!
2019 – 2020

Mo. 23. Dec. - Wed. 25. Dec. -> gate closed

Thu. 26. Dec. -> gate open from 1:00pm

Fri.  27. Dec. and Sat. 28. Dec. -> gate open from 9.00am

Sun. 30. Dec. -> 
gate open from 9:00am to 12:00 noon 

Mo.  31. Dec. and Tues. 01. Jan. -> gate closed 

Wed. 02. Jan. -> gate open from 9.00am
Zemljevid
Pero Vorau
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card