de  |  en  |  slo
Grad Hartberg
Grad v središču mesta, katerega najstarejše obzidje je bilo zgrajeno iz romanskih klesancev, velja za posvetni zametek mesta Hartberg. Zgodovina gradu sega v leto 1147, v globoki srednji vek, ko je bila v listinah prvič omenjena obrambna trdnjava – današnji grad Hartberg. 1572 ga je kupila rodbina poznejšega knežjega para in ga v renesančnem stilu prenovila, v 17. stoletju pa je bil razširjen za arkadni trakt. 
Grad kot prireditveno prizorišče
Če pridete v Hartberg, ne pozabite se sprehoditi skozi grajski park in si dovoliti, da čudoviti ambient učinkuje na vas. Stari drevesni sestoj in zelene površine s skulpturami vabijo k postanku. 

Popolnoma prenovljen grad je danes v lasti mesta Hartberg in ponuja s svojo viteško dvorano prijetni ambient za koncerte, poroke, kongrese, seminarje, službene predstavitve in še veliko več. S svojim grajskim dvoriščem ponuja impresivno kuliso za prireditve na prostem. 

Mesto Hartberg je prejelo za uspešno prenovo gradu odlikovanje "Geramb-Rose". 
Obiščite naš grad in si oglejte sami!
Muzej Hartberg
Moderni muzej v stari hiši.

Muzej Hartberg je od 6. oktobra 1988 v zgodovinski hiši imenovani "Steinpeißhaus", v gradu Hartberger, ki ga prostovoljno vodi zgodovinsko društvo Hartberg. Hiša v ulici Herrengasse 6 je prvič v listinah omenjena avgusta 1406 in je leta 1412 dobila zaradi takratnega lastnika Seifrieda Steinpeißa svoje ime. Ime "Stainpeishaus" se v pisnih dokumentih prvič pojavi 1530. 

V maju 2008 končno dokončana moderna dozidava je s transparentnim stopniščem povezana z obstoječo zgradbo. Istočasno je bilo urejeno zanimivo notranje dvorišče, ki skozi harmonično koeksistenco zgodovinske strukture zgradbe in moderne dozidave ohranja poseben ambient. 

Stalna razstava muzeja Hartberg se nahaja v tem zgodovinskem obzidju in predstavlja obiskovalcem in obiskovalkam zanimiv ter informativen zgodovinsko dokazani pregled zgodovine Hartberga. Številni razstavni predmeti, uporaba moderne tehnologije in različna področja za aktivno percepcijo posredujejo obiskovalcem muzeja impresivno doživetje.

Različne začasne razstave obogatijo ponudbo.

Muzej kot prireditveni prostor.

Muzej s svojimi prostori razpolaga z idealnimi mesti za literarne večere, koncerte in razstave. Predvsem v poletnih mesecih se ponuja prečudovito muzejsko dvorišče za prireditve na prostem – oddaljeno od cestnega hrupa in vseeno v središču mesta!

Vodenja po mestu in muzeju so možna vedno po predhodni najavi.

Stik & Informacija
Grad Hartberg
Turistično društvo Hartbergerland

A-8230 Hartberg
Herrengasse 1
Tel.: +43 3332 603 300

tourismus@hartbergerland.at

www.hartbergerland.at
Zemljevid
Grad Hartberg
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card