de  |  en  |  slo
Dvorec Pöllau
 "Avstrijsko štajerska bazilika sv. Petra"
Zgodovina
Radodarno darilo.

Sredi mesta Pöllau se dviga današnji dvorec in nekdanji samostan avguštinskih kanonikov. 1482 je Hans von Neuberg, takratni lastnik gradu in trga Pöllau, v svojem testamentu odredil, da se mora grad po njegovi smrti spremeniti v samostan avguštinskih kanonikov. 22 let pozneje je bil končno ustanovljen samostan Pöllau. V istem letu se je 8 kanonikov na pobudo prošta Ulricha iz samostana Vorau preselilo v Pöllau. Med 1677 in 1779 je bil samostan prenovljen in povečan. Tloris cerkve in gradnja mogočne kupole sta sledila vzoru bazilike sv. Petra v Rimu – zato zgradbo v ljudski govorici pogosto imenujejo tudi "avstrijsko štajerska bazilika sv. Petra".

Sledi ostajajo.

Vendar pa je bil samostan Pöllau že 6 let pozneje v teku jožefinskih reform ukinjen in predan državi. Toda skoraj 300 letno delovanje kanonikov je spremenilo mesto Pöllau v duhovno, kulturno in gospodarsko središče doline Pöllau. Danes je dvorec v lasti občine Pöllau. Župnijska cerkev in vzhodni trakt pripadata škofiji Graz-Seckau. V dvorcu so prireditveni prostori, kot so velika in majhna dvorana s freskami, refektorij, seminarski in razstavni prostori, glasbena šola Pöllau-Vorau-Joglland, vadbene sobe za renomirane glasbene kapele kot tudi turistična pisarna in še veliko drugega.
Razstava & Vodenja
Župnijska cerkev in dvorec Pöllau:
Nekdanja samostanska cerkev v mestu Pöllau, tudi imenovana "avstrijsko štajerska bazilika sv. Petra", spada med največje baročne cerkvene zgradbe v deželi.
Vodenje je možno rezervirati v turistični pisarni.
Tel.: +43 3335 / 4210 

Center za zgodovino fizike
Echophysics "Sevanje  izpostavljeni človek":
Schloss 1, A 8225 Pöllau
Od sredine aprila do začetka novembra
Četrtek–nedelja: 10.00–17.00 
Vodenja za skupine so možna po predhodni najavi.
Program za otroke & šolarje
VODENJE  CERKEV PÖLLAU

Vsebina: Če se udeležite vodenju skozi nekdanji samostan avguštinskih kanonikov, lahko izveste kar nekaj o zgodovini župnijske cerkve Pöllau. Glede na velikost in tloris pogosto imenujejo to baročno cerkev tudi "avstrijsko štajerska bazilika sv. Petra". Opazni so tudi temelji nekdanjega vodnega stolpa, na katerih je bila zgrajena nova samostanska stavba.
Trajanje: 1 uro
Cena: 2,50 € na šolarja
Zbirališče: trg pred cerkvijo Pöllau
Z GenussCard je vodenje brezplačno!


ZGODOVINSKI RELI SKOZI PÖLLAU

Vsebina: Po sledeh naših prednikov. Pri tem reliju obiščete zanimive točke trga Pöllau. Zelo pomembno je natančno gledanje, upoštevanje nasvetov kot tudi natančno branje nalog. S tem relijem lahko spoznate zgodovinski razvoj mesta Pöllau.
Trajanje: 1,5 uro
Cena: 3,50 € na šolarja
Zbirališče: trg pred cerkvijo Pöllau


VODEN OBHOD PO MESTU PÖLLAU
 
Vsebina: Vodenje po zgodovinskem trgu, parku in župnijski cerkvi Pöllau. Zgodovinsko sliko mesta Pöllau ne zaznamuje zgolj impozantna sakralna zgradba in nekdanja samostanska župnijska cerkev Pöllau. V obhodu skozi središče mesta postane svetovna zgodovina skozi impresivne spomenike spet živa. Stara obrt, delovanje avguštinskih kanonikov izven samostanskega obzidja in "oblast iz zdavnaj pozabljenih stoletij" so povsod v mestu pustili sledi. Obiskali boste tudi čudovite parke, kot sta npr. grajski park in Aupark. V grajskem parku se nahajata tudi učilnica na prostem in prvi avstrijsko štajerski razstavni vrt korenin.
Trajanja: 3 ure
Cena: 7,50 € na šolarja
Zbirališče: trg pred cerkvijo Pöllau

 
RAZSTAVA ECHOPHYSICS  EVROPSKI CENTER ZA ZGODOVINO FIZIKE

Vsebina: Echophysics "Sevanje – izpostavljeni človek" prikazuje osebe in naprave, ki so nam prinesla znanje o sevanju. Razstava kaže v besedilu in slikah razvoj moderne fizike. Čez 600 naprav, slike, filmi in dokumenti, med njimi tudi celotna zbirka originalnih merilnih naprav dunajskega inštituta za raziskovanje radija in avstrijsko štajerskega prejemnika Nobelove nagrade, Vicktoja Franza Hesseja.
Trajanje: 1 uro
Cena: vstopnina 1,50 € na šolarja
Doplačilo za vodenje: 1,00 € na šolarja
Zbirališče
: dvorec Pöllau
Termini: april–november, četrtek–nedelja, 10.00–17.00 ali po predhodni najavi
Prijava: za vodenje je zaželena prijava na tel.: +43 (0) 664/88 615 896
Z GenussCard je vstop brezplačen!
 
Stik & Informacija
Turistično društvo naravnega parka doline Pöllau
8225 Pöllau bei Hartberg, Schloss 1
T: +43 (0) 3335-42 10 
Fax: +43 (0) 3335-42 35
info@naturpark-poellauertal.at
www.naturpark-poellauertal.at

Odpiralni čas pisarne:
Ponedeljek–petek od 9.00 do 16.00 

Fotografije ©
Alfred Mayer
Martin Ziverts
Helmut Schweighofer
Hans Weissenbacher
Naturpark Pöllauertal
Martins Ziverts

Zemljevid
Grad Pöllau
Interreg Slovenia
Burgenland Stiftung
RIS
BISTRA
TZD
Steiermark
Oststeiermark
Thermenland
Apfelland
Vulkanland
Burgenland
Österreich
Genuss Card